1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Solidaritet livsviktigt i krisen

Nu gäller laget före jaget. Och även om många följer rekommendationerna finns individer som tror att de är odödliga. De sitter nära varandra på uteserveringar, står tätt ihop i köer till matställen. Det finns äldre som ignorerar att hålla sig hemma, eller unga som hostar rätt ut och skriker ”corona” till förbipasserande, skriver Ulla-Britt Nordqvist.
Det kommer dröja länge innan ett vaccin har framställts som är tillräckligt säkert och under tiden behöver vi alla visa solidaritet – det är faktiskt en livsnödvändighet, påpekar Ulla-Britt Nordqvist.
Foto: ALI LORESTANI / TT

Nu när det finns en yttre fiende i form av en pandemi, som skapar stress och stor oro, innebär det att människor behöver få upp ögonen för ”laget före jaget”. Det handlar om att stoppa undan egoismen och istället bli solidarisk.

Folkhälsomyndighetens linjer har hittills varit att inte stänga ned hela det svenska samhället. Istället har de rekommenderat och vädjat till oss alla att visa solidaritet, i akt och mening att hindra smittspridningen av coronaviruset.

I det läget visar många människor prov på solidaritet. Jag tänker på all sjukvårdspersonal som, med överhängande fara för att själv bli smittade, arbetar många timmar med svårt sjuka människor. Jag tänker på människor i serviceyrken som, för att inte bli av med sitt jobb, exempelvis måste servera gäster på restauranger och caféer.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Att visa solidaritet är nödvändigt för att skapa det stabila och trygga samhälle som vi vill ha.

Jag tänker också på frisörer, som står fysiskt nära sina kunder på en salong eller butiksbiträden som möter kunder på fysiskt nära håll. Dessa visar verkligen prov på äkta solidaritet.

Men det finns de som ser sig som odödliga och agerar som de alltid gjort. De sitter nära varandra på uteserveringar, står tätt ihop i köer till matställen och liknande. Det finns äldre som ignorerar att hålla sig hemma, eller unga människor som hostar rätt ut och skriker ”corona” till förbipasserande människor.

För inte så länge sedan visade arbetare solidaritet genom att gå samman och stå upp mot hänsynslösa arbetsgivare. Det var en grundförutsättning för att få igenom krav på en mängd förbättringar inom arbetslivet. Mina föräldrar var ett lysande exempel på hur mycket detta betydde och som vi syskon också upplevde. Första majfirandet som i år – av solidaritet – fick hållas digitalt är ett uttryck för denna sammanhållning och vilja att tillsammans lösa gemensamma problem.

Förstår människor vidden av detta i dag? Att visa solidaritet är nödvändigt för att skapa det stabila och trygga samhälle som vi vill ha. Det är nu den lilla, enskilda människan sätts på prov.

Så. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk, tvätta händerna noga och ofta, håll fysiskt avstånd till andra människor. Droppsmittan från coronaviruset dör nämligen på vägen om avståndet är tillräckligt stort mellan individer.

Och om alla följer råden och rekommendationerna blir det på gruppnivå på liknande sätt som när arbetarna gick samman för att skydda sig själva och sin familj.

Covid-19 är en lömsk och oberäknelig sjukdom. Ingen vet exakt hur det fungerar och smittar. Det kommer dröja länge innan ett vaccin har framställts som är tillräckligt säkert och under tiden behöver vi alla visa solidaritet – det är faktiskt en livsnödvändighet.

Ulla-Britt Nordqvist, ordförande i S-Kvinnor, Borås