1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SD: Vi vill se ett öppet Borås stad

Svar till Morgan Hjalmarsson, BT 27/5.
Foto: Bengt Lagerstedt

Vi vill gärna tro att Morgan Hjalmarsson (L) är mycket väl medveten om att utgifter i miljonklassen, för exempelvis en internationell arkitekttävling, inte inryms i samhällsbyggnadsnämndens löpande förvaltning. Saken är en fråga av principiell betydelse som självklart ska beslutas av den demokratiskt valda samhällsbyggnadsnämnden.

Värt att notera är dessutom att strategiska beslut kring stadens infrastruktur, exempelvis en ny stadsdel, inte ens ligger hos samhällsbyggnadsförvaltningen utan hos kommunstyrelsen, nämligen avdelningen för strategiskt samhällsplanering. Det vore därmed klädsamt om Hjalmarsson åtminstone spelat upprörd över demokratins åsidosättande, än att blanda äpplen och päron och använda sig av okvädingsord.

quote
Vi föreslår att man istället lägger energin på att styra staden på ett så korrekt och transparent sätt som möjligt.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vi får även påminna om att en av de utgiftsposter som Sverigedemokraterna ifrågasatte i nämnden godkändes i efterhand, först efter att pengarna lämnat förvaltningen en halv månad tidigare. Endast detta faktum vittnar om att man inte agerat korrekt, där beslut ska föregå händelse. Det spelar då ingen roll hur många gånger man påstår att allt har gått rätt till, när datumstämpel i bokföring och protokoll pekar på det motsatta. Hjalmarssons försök att tala om anständighet och hyfs faller därmed platt mot fakta och verklighet.

Det vi efterfrågar är att regelverk följs och att felaktigheter belyses, så att de inte upprepas. Att denna tillsynes självklara önskan väcker så starka känslor hos övriga partier har tyvärr slutat att förvåna oss. Om nämndens presidium har fått information och fattat egna beslut, utan delegation eller mandat, så är detta oerhört oroväckande.

Detta bekräftar det vi tidigare har påtalat, nämligen att det råder en kultur i Borås som innebär att informella beslut tas utan korrekt förankring. Vi föreslår att man istället lägger energin på att styra staden på ett så korrekt och transparent sätt som möjligt.

Andreas Exner (SD), kommunalråd

Kristian Silbvers (SD), ledamot i kommunstyrelsen samt samhällsbyggnadsnämnden

Jonas Ellerstrand (SD), ersättare i samhällsbyggnadsnämnden