Annons

Låt kärleksbudskapet stå i centrum, Peder Teglund

Svar till Peder Teglund, BT 27/6.
Replik • Publicerad 27 juni 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Jag tror på en Gud som är kärlek. Jag tror att vi människor är kallade till kärlek: i våra nära relationer, med en partner, till familj och vänner. I det vidare perspektivet även till våra medmänniskor, till vår ”nästa” som det står i Bibeln. Tillsammans ska vi ta hand om varandra och hjälpa den som behöver hjälp, värna skapelsen, och möta andra människor med respekt. Mot den bakgrunden är det naturligt att som kristen bejaka, välkomna och inkludera hbtq+-personer.

Därför är jag glad att Svenska kyrkan i Borås är en del av Borås Pride. Det är angeläget att stå upp för människors lika värde.

”Visst kan man minnas att regnbågen är en gammal biblisk symbol för Guds trohet och kärlek till människorna.”
Annons

I Svenska kyrkan viger vi par oavsett könstillhörighet. Vigselordningen är densamma och paren uttrycker samma önskan om kärlek och trohet. Det är en stor glädje att det är så. Svenska kyrkan har också tagit avstånd från diskriminering av hbtq+-personer, och från verksamhet som syftar till att ”hela” homosexuella.

Pastor Peder Teglund skriver i en insändare i BT att Pride underminerar sunda normer och att vi ”åter måste våga närma oss de grundläggande bibliska sanningarna”. Jag menar tvärtom att Bibelns kärleksbudskap och kallelsen till kärleken till nästan är en viktig anledning till att bejaka, välkomna och inkludera hbtq+-personer. ”Välkomna” i brist på bättre ord, för sanningen är ju den att hbtq+- personer och vänner och släktingar till hbtq+-personer är en del av våra församlingar.

Normer och traditioner är föränderliga och kommer alltid att så vara. Vissa normer har vi med glädje lämnat bakom oss och ersatt med nya, som till exempel religionsfrihet och jämställdhet. Hur samhällets normer ser ut i framtiden formar vi tillsammans.

Ibland sägs det att Bibeln är emot homosexualitet. Mer korrekt är att säga att det finns en handfull meningar som man kan läsa och tolka så att det skulle vara emot homosexualitet. Det är ändå en väldig skillnad. Här har ett stort bibelvetenskapligt arbete gjorts, till exempel av bibelvetaren Jesper Svartvik. Kortfattat kan man säga att dessa få meningar inte går att ta ur sitt sammanhang, och sammanhanget tyder på att det inte alls handlar om det vi i dag kallar homosexualitet, alltså människor som lever sina liv och sina relationer i samklang med hur Gud har skapat dem.

När regnbågsflaggan vajar på många platser i Borås betyder det något för oss alla. För några är det extra viktigt. Men för var och en av oss är regnbågen en symbol för att vi får vara med som vi är. Och visst kan man minnas att regnbågen är en gammal biblisk symbol för Guds trohet och kärlek till människorna. Happy Pride!

Sara Wrige, präst i Svenska kyrkan, församlingschef Caroli församling

Annons
Annons
Annons
Annons