Annons

Lärare i Borås ska få fortbildning

Skola • Publicerad 7 november 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Inom alla yrken finns behov av fortbildning och utveckling. Läraryrket är inget undantag. Att få fortbildning, utveckling och fördjupning i sitt yrke är inte enbart viktigt för de enskilda individerna, utan det är också en förutsättning för att verksamheten skall hålla en hög kvalitet och för att barnen skall få den allra bästa utbildningen. Att erbjuda kompetens- utveckling är också en mycket viktig pusselbit när det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi tror att ett stimulerande jobb där man känner att man får möjlighet att utvecklas, i kombination med en god arbetsmiljö, är minst lika viktigt som en hög lön.

På lärarområdet är det tyvärr lite si och så med hur mycket kompetensutvecklande insatser och fortbildning som erbjuds medarbetaren, detta trots att jobbet som lärare kanske är ett av de svåraste, mest komplexa och viktigaste arbeten man kan ha.

Annons

Det är lätt att tänka sig många områden i en lärares vardagliga arbetssituation som är så svåra och utmanande att fortbildning och kompetensutveckling både är önskvärt och nödvändigt. Man skall som lärare vara väl insatt i sitt ämne, åstadkomma intressanta lektioner, utöva ledarskap, hantera elevers sociala situation, lösa konflikter, sköta föräldrakontakter. Läraren skall självklart också trösta, hjälpa, stötta och mycket, mycket mer.

Vi rödgröna i grundskolenämnden har länge tyckt att det är mycket viktigt att vi har ett utbud av fortbildande insatser som kan erbjudas våra lärare. Därför har vi lagt just det förslaget i grundskolenämnden. Beslut togs på det senaste nämndsammanträdet. Förvaltningen får i uppdrag att utforma ett program med olika typer av kompetensutvecklingsinsatser. Exempel skulle kunna vara lärarledarskap i klassrummet, konflikthantering, digitalisering eller hur man i övrigt kan utveckla undervisningen. Detta skall framöver vara en naturlig del i utvecklingssamtalen mellan lärare och rektor.

Vi som politiker har ett ansvar att ge vår duktiga personal bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Som lärare är man aldrig färdig. Ny teknik växer fram, nya pedagogiska rön presenteras och tillvaron som lärare är mer komplex än någonsin. Beslutet i grundskolenämnden är ett viktigt steg på vägen för att långsiktigt garantera en hög kvalitet i verksamheten och en personal som trivs och ständigt utvecklas.

Per Carlsson (S), ordförande i grundskolenämnden

Lennart Andreasson (V), andre vice ordförande i grundskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons