1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kan Kretsloppet öka cyklandet?

Sverigedemokraterna i Borås vill att staden och arrangörerna för Kretsloppet utreder om arrangemanget även kan innefatta cykling.

Cykel är ett transportmedel på frammarsch. Det är miljövänligt, tar lite plats i förhållande till andra transportmedel och är relativt billig att införskaffa. Fler och fler har börjat se de positiva effekterna som cykling medför, både för miljön och för folkhälsan.

Borås stad har som långsiktigt mål att bli en cykelkommun i framkant och för att nå dit krävs det att flera åtgärder genomförs. Åtgärderna gäller både cykelinfrastruktur och service för att få attitydförändringar hos människor i allmänhet. Det arbetet vill vi sverigedemokrater stödja.

Kretsloppet i Borås ägs och arrangeras av Korpen Borås. Alltsedan starten har Kretsloppet haft ett tydligt miljöfokus där miljöarbetet i Borås stad lyfts fram.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Aktiviteten skulle förslagsvis kunna gå under namnet Kretsloppstrampet och vända sig till barn och ungdomar i låg och mellanstadiet.

Arrangörerna arbetar ständigt med miljön i fokus, och försöker att miljöpröva alla delar inom arrangemanget och satsningar som genomförs. Kretsloppet är miljöcertifierat av organisationen Håll Sverige rent.

Målet med Kretsloppet i Borås var och är att runt Kretsloppet skapa evenemang som engagerar hela familjen, allmänhet, företag, föreningar och organisationer, ja, helt enkelt ett arrangemang för alla.

Under senare år har Kretsloppet utvecklats till att omfatta en hel vecka av aktiviteter inom miljöområdet, och Kretsloppet 2019 blev inget undantag.

Sverigedemokraterna lade fram ett initiativärende i tekniska nämnden den 29 augusti. Under devisen öka cyklandet hos våra barn och unga föreslår vi att tekniska förvaltningen tillsammans med arrangörerna för Kretsloppet i Borås ska utreda möjligheten att under Kretsloppsveckan 2020 genomföra ett samarrangemang/aktivitet för att stimulera cykelåkandet i Borås.

Det var mycket glädjande att konstatera att en enig nämnd biföll vårt initiativärende, så någon votering blev aldrig nödvändigt att genomföra.

Aktiviteten skulle förslagsvis kunna gå under namnet Kretsloppstrampet och vända sig till barn och ungdomar i låg och mellanstadiet. Syftet med aktiviteten är att genom bland annat utbildning ge bättre förutsättningar för att utveckla Borås som cykelstad, och att öka säkerheten för cykeltrafikanterna i Borås, såväl stora som små.

Olle Engström (SD), ledamot, tekniska nämnden

Björn Malmquist (SD), ersättare, tekniska nämnden