1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En vinst för hemlösa i Borås

I takt med att Borås befolkning ökar finns risken för att antalet hemlösa ökar. På sikt kan det därför finnas behov av att utöka platserna på Natthärbärget, menar skribenterna.
Foto: Jan Pettersson

För de flesta av oss är det självklart att ha en säng att sova i, möjlighet att duscha och att kunna äta flera mål lagad mat varje dag. Men så är det inte för alla. Enligt den kartläggning av hemlöshet som gjordes i Borås under hösten 2018 fanns 37 personer som räknades som helt hemlösa. De flesta av dem sover utomhus, på offentliga toaletter eller under broar.

Cirka 20 procent av de hemlösa är kvinnor. Hemlösa kvinnor är i en särskilt utsatt situation, deras psykiska hälsa är ofta sämre än männens. Risken för att utsättas för misshandel och våldtäkt är också stor bland hemlösa kvinnor.

quote
I nämnden har Miljöpartiet och Centerpartiet varit drivande för att Kastanjen ska vara tillgängligt för alla som inte har tak över huvudet, oavsett om man är från Borås, Svenljunga eller kommer från något annat ställe.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

För den som saknar tak över huvudet finns akutboendet på Badhusgatan, även kallat Natthärbärget Kastanjen. Här finns möjlighet att övernatta samt tvätta sig och få ett en- klare mål mat. För hemlösa kvinnor är härbärget en fristad, där de kan sova utan risk för att utsättas för övergrepp. Tanken är inte att akutplatserna ska vara en permanent lösning, utan en lösning när man inte har något annat ställe att bo på. Därför kan den som är hemlös bo tio nätter per månad på akutboendet utan att det krävs ett biståndsbeslut av en socialsekreterare.

Tidigare har akutboendet varit öppet under perioden 1 oktober–30 april, men från och med i år har boendet öppet även resterande månader, det vill säga året om. Maj månad har varit kallare än normalt, och därför känns det extra bra att natthärbärget har hållit öppet.

Kommunfullmäktige fattade i 2018 års budget beslut om att förutsättningarna för akutboendet skulle utredas, där möjligheten till året runt-öppet var en del. När ärendet diskuterades i individ- och familjeomsorgsnämnden fanns röster som ville att det enbart skulle finnas biståndsbedömda platser på akutboendet. Det skulle i praktiken innebära att den som inte räknas som boråsare eller den som inte vill ha kontakt med myndigheter inte skulle kunna bo på akutboendet.

I nämnden har Miljöpartiet och Centerpartiet varit drivande för att Kastanjen ska vara tillgängligt för alla som inte har tak över huvudet, oavsett om man är från Borås, Svenljunga eller kommer från något annat ställe.

Vi tog också ställning för att det ska vara möjligt att bo ett antal nätter på akutboendet utan biståndsbedömning. Vi är mycket glada och stolta över att vi lyckades få med oss individ- och familjeomsorgsnämnden och sedan även kommunfullmäktige i denna fråga.

I nuläget finns 16 platser på akutboendet. I takt med att Borås stads befolkning ökar finns det även en risk för att antalet hemlösa ökar. På sikt kan det därför finnas behov av att utöka platserna på akutboendet. För i Borås ska ingen behöva sova under broar, i trappuppgångar eller på offentliga toaletter.

Christina Ramsälv Waldenström (MP)

Mattias Danielsson (C)