Annons

Det fria skolvalet – vår tids största bondfångeri

Välfärd • Publicerad 9 mars 2018
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Hur är det möjligt att vi tillåter aktiebolag husera fritt och maximera sin vinst på en marknad där självkostnadsprincipen råder? Hur är det möjligt att det största ”bondfångeriet” i modern tid, det fria skolvalet, får fortgå?

Skolan och förskolan är nyttigheter för den enskilde och för samhället. Skolan skall vara kompenserande, finansieras enligt självkostnadsprincipen och vara jämlik. Barn från olika miljöer, bakgrund och kulturer möts. Här sitter garveriarbetarens dotter och lär sig läsa, räkna och skriva tillsammans med bankdirektörens grabb. Barn vars familjer lever med små marginaler, trillar köttbullar i skolköket, tillsammans med miljonärernas ungar. Det är så vi bygger ett samhälle som håller ihop. Genom det fria skolvalet är denna viktiga samhällsprincip på väg att fasas ut. Peter Tillbergs målning från år 1972 ”Blir du lönsam lille vän?” är i dag ersatt av ”är du lönsam lille vän?”

””Det blir patetiskt att höra koncerndirektörerna blåneka till att det finns stora ekonomiska komplikationer med maximerad vinst på en ”marknad” som styrs av självkostnad.””
Annons

Skolan och förskolan regleras enligt kommunallagen. Aktiebolag styrs utifrån aktiebolagslagen. Två lagar som står i bjärt kontrast till varandra. Privata aktiebolag har ett överordnat mål, nämligen att maximera vinsten till sina ägare. Det står i lagen. Offentlig verksamhet skall hålla sig till kommunal- lagen. Där är självkostnadsprincipen styrande. Aktiebolagen manövrerar på marknaden för att hålla uppe priset på sina produkter (i skolan blir eleven då produkten). Man köper upp fler elever, alltså utvidga verksamheten. Eller rationalisera och på detta sätt sänka kostnaden. Det görs genom större klasser, färre lärare eller sortering av elever. Därför går det inte att applicera marknadens mekanismer på välfärdstjänster.

Marknadsekonomins fader, Adam Smith, gjorde följande iakttagelse. Företagsledare eller direktörer inom samma bransch kan inte träffas och umgås utan att samtalet slutar med frågan: Hur ska vi hålla uppe priset på våra produkter? I det här fallet eleven i skolan och barnet på förskolan. Eller, ta Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Där har man verkligen fått husera fritt för att hålla uppe priset på skattebetalarnas bekostnad.

Nu påstår moderater, centerpartister, sverigedemokrater och direktörer att om bara skolkoncernerna får maximera sina vinster, så sjunker självkostnaden. Man tar sig för pannan. Tror de att vi övriga är tappade bakom en vagn? De är helt enkelt inte intresserade av att redovisa vad självkostnaden består av, då den till 85 procent innehåller löner.

Istället för att uppenbara det som är dolt försöker de nu dölja det som är uppenbart. De vill bara åt dina skattepengar! Och det är också uppenbart, fast dolt, att som skattebetalare blir din utdelning högre skatt eller sämre verksamhet. Det fria skolvalet och aktiebolag som ska maximera vinsten är med automatik kostnadsdrivande.

Därför är det pinsamt att se hur borgerliga företrädare kategoriskt förnekar de problem som uppstår när aktiebolag tillåts maximera sin vinst i välfärdssektorn. Och det blir patetiskt att höra koncerndirektörerna blåneka till att det finns stora ekonomiska komplikationer med maximerad vinst på en ”marknad” som styrs av självkostnad.

Per Andersson (S), Svenljunga

Annons
Annons
Annons
Annons