Annons

Debatt: Hur gå från ord till handling med Skene lasarett?

Svar till grönblå samverkan, BT 13/4.
Debatt • Publicerad 19 april 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lars-Åke Green

I juni 2016 kunde vi läsa debattartiklar från den grönblå majoriteten i Västra Götalandsregionen om att nu skulle det satsas på Skene lasarett, som skulle bli ett specialistsjukhus. I repliken från oss i nätverket Frisk sjukvård skrev vi att vi avvaktar med applåderna tills handling ersatt förhoppningarna.

I BT den 13 april återkommer samma skribenter (plus några till) på samma tema. Efter fyra år vid makten kan vi fortfarande endast läsa om allt som ska ske. Det har antagits en strategi, man ska skapa framtidens vård, det inleds ett samarbete med syfte att stödja utvecklingen i att erbjuda en god och nära hälso- och sjukvård, nu tar vi nya grepp och så vidare. Jaha, alltmedan verkligheten fortfarande är ett Skene lasarett som till stora delar ekar ödsligt.

Annons

Att det är tomt under denna ordkavalkad, är det för att våra grönblå politiker är inkompetenta? Knappast, alla som följt Skene lasarett de senaste decennierna vet att det inte har spelat någon roll vilken politisk färg som styrt regionen.

Med en bybos envishet fortsätter vi i Frisk sjukvård att hävda att det är ett systemfel så som den svenska vården är organiserad. Huvudansvaret är fördelat på 21 självständiga landsting. I Västra Götaland delar vi sedan upp ansvaret på ytterligare ett antal, för allmänheten anonyma, nämnder och styrelser. Den lokala politikern har att hantera sitt begränsade område, och huvuduppgiften handlar mestadels om att hålla budget, vilket inom den svenska sjukvården oftast handlar om att spara pengar. Utifrån dessa förutsättningar, hur ska man kunna få till en helhetssyn kring vården där patienten verkligen blir i fokus?

Allt fler ifrågasätter dagens modell, undantaget våra landstingspolitiker. Vi ser hos alla våra grannländer att de har en effektivare vård, mindre köer och välfungerande primärvård, och gemensamt är att de alla organiserar sig på ett annat sätt. För att kunna reformera den svenska hälso- och sjukvården behöver frågan lyftas till riksdagen. Vad säger våra riksdagskandidater i Sjuhärad, vågar ni tänka om?

Markus Otterloo, för nätverket Frisk sjukvård

Annons
Annons
Annons
Annons