1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bryt vanföreställningen om coronaviruset

Som ett skydd inför framtiden är det viktigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utnyttjar pandemin till att arbeta fram bra rutiner för hur lögner, ryktesspridning och samhällsfarlig information ska kunna stoppas och bemötas, anser skribenterna.
I pandemins spår sprids konspirationsteorier som bland annat går ut på att 5G-master sprider coronaviruset. Det behövs också motvikter mot de skamlösa spåmän, astrologer och diverse hälsogurun som ofta över nätet ger råd och mot betalning sprider rent nonsens, anser debattörerna.
Foto: Damian Dovarganes

I coronans värld finns inga stålmän. Inte heller några mirakelmedel som botar eller stoppar den. Smittan slår blint. I dag vet ingen hur många som kommer att drabbas av sjukdomen och än mindre hur många döda den kommer att lämna efter sig. Det vi däremot vet är att bakom pandemin ligger en mikroorganism, ett virus som utvecklats till massmördare.

De uppmaningar till försiktighet, begränsning av sociala kontakter och bra handhygien som våra myndigheter kommit med är tveklöst välmotiverade. Även om statistiken säger att det i högre grad är äldre som drabbas hårdast av infektionen går ingen fredad. Vården har förvånats över mängden unga som blivit i behov av avancerad intensivvård. En studie från USA visar att unga allvarligt smittade av corona inte sällan också drabbats av stroke.

Trots intensiv forskning har ingen hittills hittat vare sig botemedel eller vaccin mot coronan. Men i skuggan av det har istället en vild flora av myter och skrönor vuxit fram om hur smittan uppstått, hur den sprids, hur den kan behandlas och hur den kan stoppas.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Lika fel som USA:s president Donald Trump hade när han förklarade att det går att få bort coronaviruset genom att injicera desinfektionsmedel, lika fel har Brasiliens president Jair Bolsonaro när han tror att man genom bön och fasta kan få bort smittan.

Lika fel har de som hävdar att bastubad, vitlök eller alkohol i kroppen botar coronan och lika fel har de som för dyra pengar säljer behandlingar med diverse homeopatiska preparat eller så kallat immunförsvarsstärkande specialpreparerad fiskleverolja.

quote
Bästa sätt att värja sig och minska möjligheten för viruset att hitta nästa offer förblir än så länge handtvätta och att hålla avstånd.

Lika fel är de skrönor och myter som berättar hur coronan sprids. Ericssons vd, Börje Ekholm, berättar hur skrönan om att den nya 5G-tekniken för mobiltelefoni sprider coronavirus fått en del att gå till attack mot mobilmaster och förstöra utrustning – i många fall till och med master utan 5G-teknik.

Från Kina kommer ryktet att coronaviruset är ett amerikanskt vapen som spridits i Kina av amerikansk militär för att försvaga kinesisk och rysk ekonomi. Sociala medier sprider påståendet att coronan smittar i simbassänger, att kalla drycker sprider coronan, att kontaktlinser är allvarliga smittspridare och att coronaviruset spridit sig för att kineser äter fladdermussoppa. Allt lika fel.

Det vi vet om coronan och smittspridning är att viruset i första hand sprids genom direkt droppsmitta och sätter sig på slemhinnor i näsa, mun eller ögon. Men också genom kontaktsmitta där vi tar till oss smittan med händerna. De studier som gjorts visar att viruset kan överleva upp till tre dygn på rätt underlag

Även om Folkhälsomyndigheten ger bra dagliga rapporter om coronaläget i Sverige så behövs det mer information och en ännu bättre bevakning av den myt- och ryktesspridning som finns kring coronan. Det behövs inte minst motvikter mot de skamlösa spåmän, astrologer och diverse hälsogurun som ofta över nätet ger råd och mot betalning sprider rent nonsens. Bästa sätt att värja sig och minska möjligheten för viruset att hitta nästa offer förblir än så länge handtvätta och att hålla avstånd.

Som ett skydd inför framtiden är det viktigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nu utnyttjar pandemin till att arbeta fram bra rutiner för hur lögner, ryktesspridning och samhällsfarlig information ska kunna stoppas och bemötas. Den här gången är det coronan – nästa gång kan ryktena vara del av ett säkerhetspolitiskt hot mot Sverige som nation.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bland annat riksdag och regeringskansli

Jaan Ungerson, omvärldsanalytiker, mikrobiolog och försvarsutbildad skyddsingenjör