1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Borås stads lokalplanering är under all kritik

Kommunen var återigen nära att binda upp sig på ett mångårigt hyresavtal för lokaler som inte kan användas, påpekar skribenterna.

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte behandlades för andra gången frågan om en ny förskola på Norrby. Vid förra kommunfullmäktige i augusti valde vi att yrka på att återremittera ärendet för att försäkra oss om att den stora investering det innebär med en ny förskola möter upp behovet av förskoleplatser. Den styrande konstellationen (S, MP, C och L) var benhård i sin kritik av vårt återremissförslag. Vi utmålades då som ansvarslösa.

När kommunfullmäktige så återigen samlades för att besluta i frågan, den 26 september, lät det helt annorlunda. Nu informerade stadens styrande om att ett beslut inte kunde fattas på grund av att lokalen troligtvis inte är ändamålsenlig. Med andra ord var kommunen nära att återigen binda upp sig på ett mångårigt hyresavtal för lokaler som inte kan användas.

quote
Detta är två allvarliga exempel på usel planering, där det saknas både eftertanke och långsiktighet. Följden blir ett omfattande slöseri med boråsarnas skattepengar.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Med facit i hand räddade allianspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, kommunen från att ingå ett 30-årigt hyresavtal, med en årlig hyreskostnad på cirka 2,6 miljoner kronor, för en lokal som eventuellt inte kan användas till förskola.

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte behandlades också ett ärende om Kyllaredsgymnasiet. Likheterna är slående. Först ett beslut i november 2018 om att flytta individuella programmet till Kyllared. Sedan i juni 2019, två månader innan skolstart, upphävs beslutet. Kommunen står nu med tomma lokaler och ett hyresavtal på 15 år, med en årlig kostnad på drygt 11 miljoner.

Detta är två allvarliga exempel på usel planering, där det saknas både eftertanke och långsiktighet. Följden blir ett omfattande slöseri med boråsarnas skattepengar.

Turerna kring Kyllaredsgymnasiet och nu senast förskolan på Norrby är en tydlig signal om att de styrande partierna (S, MP, C och L) tappat greppet kring styrning och ledning av kommunen. Detta syns med all önskvärd tydlighet i kommunens lokalplanering.

Mot denna bakgrund vill allianspartierna i Borås, Moderaterna och Kristdemokraterna, omedelbart se en fullständig översyn av lokalplaneringen i kommunen.

Vi utgår från att de styrande partierna lyssnar. För det här håller inte.

Annette Carlson (M), kommunalråd

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd