1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trustormannen tillbaka i rätten

På tisdag är han tillbaka i rätten – Trustormannen Thomas Jisander.
Den här gången åtalad för försök till grovt bedrägeri.
Thomas Jisander, 2009.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

1997 fylldes svenska medier med stora rubriker om den så kallade Trustorhärvan. Det är ett av de största ekobrotten i svensk rättshistoria. Hundratals miljoner kronor fördes från investmentbolaget Trustor till konton utomlands. En man, Thomas Jisander, fälldes och dömdes till fängelse. Ett straff som han har avtjänat.

Men nu ställs han inför rätta igen, anklagad för ett nytt bedrägeriförsök.

– Det handlar om omfattande och grov brottslighet. Det blir en lång och omfattande huvudförhandling, säger chefsåklagare Henric Fagher till TT.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Rättegången inleds i Göteborgs tingsrätt på tisdag och beräknas inte vara klar förrän de sista dagarna i oktober, efter totalt 15 förhandlingsdagar.

Jisander och en medåtalad, en man i 40-årsåldern, påstås via ett bolag hemmahörande i Göteborg ha vänt sig till norska Eksportkreditt och där ansökt om ett lån om omkring 120 miljoner svenska kronor. Till grund för låneansökan sägs de ha lämnat osanna uppgifter och därigenom försökt vilseleda Eksportkreditt att bevilja lånet. Åtalet gäller därför försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

– De är två personer som handlar "tillsammans och i samförstånd" som jag uttrycker det. De har haft ett gemensamt brottsupplägg, säger Henrik Fagher.

Thomas Jisander, som i dag heter något annat, förnekar brott.

– Han säger att han är oskyldig. Enligt honom handlar det om ett investerings- och utvecklingsprojekt, säger hans försvarsadvokat Taavi Tuula.

Också den medåtalade mannen förnekar brott, enligt hans advokat Kalle Ahlqvist.

Det finns en tredje man i utredningen. Han har, enligt åklagaren, en underordnad ställning. Han befinner sig i Monaco och har inte kunnat utlämnas till Sverige med hänvisning till sitt hälsotillstånd.

– Utredningen är klar men vi har inte kunnat väcka åtal mot honom på grund av formaliteter, säger Henric Fagher.

Mannen ska vittna i rättegången och åklagaren hoppas kunna höra honom på plats i Sverige eller via videolänk.