1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här får han utmärkelsen: ”Helt otroligt, jag är så stolt”

Kommunpolisen och debattören Nadim Ghazale är Boråsambassadör 2020.
”Han är en entusiastisk boråsare och sjuhäring vars engagerade röst når ut i hela landet”, lyder delar ur motiveringen.

Coronapandemin satte stopp för det sedvanliga publika firandet av Borås födelsedag och tillkännagivandet av Boråsambassadören som varje år brukar ske i Stadsparken den 29 juni.

Men en ny Boråsambassadör skulle självklart utses ändå.

Och årets ambassadör blev kommunpolisen och debattören Nadim Ghazale.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Foto: Ceasar Segergren

Motiveringen: ”Varifrån har Nadim fått det där drivet? Viljan att påverka? Han har säkert burit med sig det länge, men det var när han själv blev pappa som det tog fart. För han vill se sina egna barn växa upp i ett tryggare Sverige med mindre avstånd mellan människor, säger han. Han, som själv varit en 7-årig pojke på flykt med sin familj. Kommunpolisen Nadim Ghazale är en brobyggare – orädd, samhällsengagerad och debattglad. Men också kontroversiell. Efter fjorton år som polis vet han trots allt vad han talar om. Nadim Ghazale är en entusiastisk boråsare och sjuhäring vars engagerade röst når ut i hela landet. Nadim Ghazale är årets Boråsambassadör 2020.”

Nadim Ghazale kommenterade kort sina känslor i BT:s direktsändning:

– Helt otroligt, jag är så stolt. Jag hoppas att folk inte tröttnar på mig, för jag kommer att fortsätta. Så länge jag ser att jag kan göra skillnad kommer jag att fortsätta.

Läs en längre intervju med Nadim Ghazale

Foto: Ceasar Segergren

Fjolårets vinnare var konstnären Shai Dahan. Vad har han gjort som ambassadör under året?

– Han har förutom kröningen av Borås lucia varit den perfekta ambassadören och har med stolthet spridit det goda ryktet om Borås under sina konstnärsresor världen över. Så klart fanns det fler uppdrag på hans lista men på grund av den rådande situationen har även ambassadörsuppdragen fått sättas på paus. Shai har fantastiskt spännande idéer om Borås framtid som vi hoppas kunna följa upp, säger Jessica Till, projektledare på Borås TME.

Nu är det bara ett år kvar till Borås 400-årsjubileum. Hur går förberedelserna?

– Förberedelserna i stort går bra och enligt plan. Det övergripande målet är att det ska ske över hela staden och över hela året så att alla boråsare på något sätt får uppleva firandet. Samtidigt är det inte bara vi som förbereder. Det är en mängd aktörer som planerar sina insatser. Vi på Borås TME koordinerar, marknadsför och ansvarar för ett antal festligheter under året, men helheten i det här jubileumsåret är verkligen något som Borås gör tillsammans. Ett tips om man är nyfiken är att följa utvecklingen på 400-årssajten som lanseras i dagarna.

De fem senaste ambassadörerna

2015: Företagsledaren Leon Rytz
2016: Triathleten Shahrzad Kiavash
2017: Radio/tv-profilen och författaren Hans Rosenfeldt
2018: Programledaren, föreläsaren och moderatorn Sarit Monastyrski
2019: Konstnären Shai Dahan
2020: Kommunpolisen och debattören Nadim Ghazale