1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så var Actionrun i centrala Borås

Utmaningarna duggade tätt för de närmare 2000 deltagarna på Borås Actionrun 2018. Inför rikliga publikled tog de sig an eld, höga plank, armringar och vattenutmaningar.
– Ringarna i vattnet var riktigt tunga, men vi ska ta det här i mål, säger Fredrik Gabrielsson från Örby, efter drygt halva banan.
Foto: Lars-Åke Green

Det var spänd förväntan i luften när startskottet ljöd på Allégatan för Borås Actionrun 2018. Mellan elden i det första hindret och backen upp på rullbandet i tävlingens sista hinder på Stora torget väntade rejält med utmaningar.

– Multiriggarna, det är det hindret vi väntar minst på, sa Linda Dyplin och Emma Pettersson från Svaneholm och Borås.

- Vi springer alla Actionrun, superkul med hemmaplan, säger de båda i mun på varandra just innan de ger sig iväg.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

En som deltagit i samtliga Actionrun på hemmaplan i Borås sedan det första 2014 är Andreas Lindén. Tre gånger har han stått överst på pallen och i årets lopp blev han tvåa för andra gången i herrklassen, denna gång efter Tobias Jäger.

– Det var väldigt roligt att springa och vi sprang tillsammans i fyra kilometer men sen orkade jag inte riktigt tyvärr och tappade till andraplatsen, men jag är jättenöjd, säger dagens bästa boråsare.

– Det är alltid roligt att tävla på hemmaplan, det är extra stöd och hejarop som ger energi, synd att jag inte kunde vinna, men så är det, säger Andreas Lindén.

Det är inte bara uthållighet och överkroppsstyrka som krävs för att ta sig igenom Actionrun. Det behövs en hel del mod också.

– Det har varit jätteroligt men tufft och väldigt utmattande för man utmanar sig mentalt också, med höjdrädsla och så, säger Catrine Johansson från Varberg.

– Det känns jätte, jätteskönt att vara i mål och nu är jag sugen på att träna mer, säger hon innan hon ger sig iväg nerför trappan för att segerkramas med sina tävlingskamrater.

Catrine Johansson från Varberg hade härlig teknik i armringarna.
Foto: Lars-Åke Green

Deltagarna kunde välja på åtta kilometer över 40 hinder eller fem kilometer över 30 hinder och när eliten firat färdigt i målområdet var det många kvar ute på banan som kanske inte förberett sig lika väl och hade det ordentligt kämpigt.

– Det har tagit extremt på krafterna, det är tre år sedan senaste konditionsträningen, säger Daniel från Borås som just stapplat ner från scenen där den röda målknappen hägrade för deltagarna.

–Helt otränad i fem år det skojar man inte bort, säger kompisen Fredrik från Malmö medan kroppen darrar av mjölksyra.

– Precis innan fem kilometersvalet där då var det jävligt nära att jag gav upp, bara hans tjöt fick mig att fortsätta, säger Daniel.

– Ingen minns en fegis som viker av, säger Fredrik innan de båda drar vidare för att fira med lite mer vätska.

Actionrun i Borås är känd för att vara publikfest och 2018 års lopp var inget undantag. Såväl möhippor som lokala idrottsstjärnor trängdes med barnfamiljer och ivrigt hejande släktingar.

– Jag har just prövat barnutmaningen och jag är helt säker på att jag är mycket mer sugen på att gifta mig än att springa Actionrun, säger Kristina Karlsson.

William Gutenius är ny spelare i Borås basket och spenderade en av sina första lördagar i Borås med att titta på Actionrun.

– Riktigt kul med så mycket folk och grejor som händer, säger han.

Hur tror du basketspelare skulle klara det här?

– Vi skulle nog kunna glida igenom det, men för att göra ett bra resultat skulle vi behöva mer uthållighet än vad vi har nu.