1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ryter ifrån mot 70-plussarna: ”Tror de är odödliga”

I över en vecka har Liselott Lindström, 47, försökt handla i Borås. Gång på gång har hon vänt i dörren för att det varit så många ur riskgruppen ”över 70 år” i matvarubutikerna.
– Folk står i kö och kan slicka varandra i nacken. Var har folk sitt sunda förnuft, säger hon.
47-åriga Liselott Lindström blir irriterad över att se riskgruppen 70-plussarna köa i matvarubutikerna. ”Håll er hemma. Det är er vi gör uppoffringarna för”, säger hon.
Foto: Foto: Jan Pettersson

Under nästan två veckors tid har hon försökt handla ett tiotal gånger på olika matvarubutiker runt om i Borås: någon gång har hon spejat runt hörnet utanför ingången, andra gånger har hon vänt halvvägs in i butiken. Hennes senaste försök hann inte ens så långt.

– En vän skvallrade och berättade att mina föräldrar var vid grönsaksdisken när jag var på väg in. Jag stack direkt därifrån och ringde min bror för att be honom ta ett snack med dem.

Vad har dina föräldrar sagt?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

– När jag försöker prata med mina föräldrar rycker de bara på axlarna. Vi har erbjudit dem hjälp för att handla. Det hela är absurt.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer från förra veckan lyder att de över 70 år ska ”undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker…”. Trots det möts Liselott Lindström fortsatt av många äldre som trängs i matvarubutikerna.

– De tror att de är odödliga, de borde vara mer rädda om sig själva. De verkar tro att det inte gäller i matbutiker och att den magiska gränsen går vid 80, säger hon och fortsätter.

– Det var samma sak på Systembolaget, folk stod i kö och kunde slicka varandra i nacken. Var har folk sitt sunda förnuft – inte bara i coronatider. Det handlar om att folk ska hålla avstånd.