Annons

Olsson om vallöftena: ”Där har vi misslyckats”

Det finns både brutna och infriade löften från förra valet, visar BT:s genomgång.
Socialdemokraterna i Borås gick 2014 till val på att ta bort LOV inom hemtjänsten och minska barngruppernas storlek. Bara ett av dessa löften infriades.
Borås • Publicerad 2 september 2018

BT har tittat på Socialdemokraternas valmanifest inför förra valet, en tolv sidor lång skrift där partiet förklarar sin politiska vilja.

Under den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna styrt i minoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. För att se var största partiets vilja har infriats och misslyckats har vi valt ut ett antal vallöften som var tydligt formulerade i Socialdemokraternas kommunala handlingsprogram.

Annons

Där det behövs ett jämförelsetal har vi tittat på perioderna 2014-2017 och 2010-2013, för att kunna räkna på helår.

Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, lyfter de nationella besluten om polishögskola och ny järnväg till Borås som viktiga beslut under mandatperioden.

Ulf Olsson (S) lyfter fram regeringsbeslutet om järnvägssatsningar Göteborg-Borås som en framgång under senaste mandatperioden.
Ulf Olsson (S) lyfter fram regeringsbeslutet om järnvägssatsningar Göteborg-Borås som en framgång under senaste mandatperioden.

– Det är vi riktigt stolta över, och en viktig del i arbetet att Högskolan ska få universitetsstatus, säger Olsson.

Partiet ville se ökad fart på detaljplanesidan, för att få fram fler potentiella bostäder att bygga. Siffror visar att det både byggdes fler bostäder och togs fram mer bostäder i detaljplan är fyraårsperioden innan.

– Vi har lyckats väldigt väl med att bygga ut förskolan med fler förskolor, men även att bygga fler bostäder.

Socialdemokraterna lovade att sänka antalet barn i barngrupperna.

Det sistnämnda har man också lyckats med, då snittet på barngrupperna storlek minskat från 18 till 15 barn. Mycket är tack vare riktade statsbidrag för att sänka storleken på barngrupperna.

– Det finns ett samspel mellan nationella och lokala beslut, men det är ändå något vi är stolta över, säger Ulf Olsson.

Kommer förskolesatsningen finnas kvar om ni vinner valet?

– Vi har den ambitionen, men om vi får en regering som helt tar bort stödet så blir det tuffare för oss. Politiken hänger ihop, säger Olsson.

Annons

Olsson konstaterar att det varit en svår mandatperiod, när man regerat i minoritet.

Tittar man på de vallöften som inte infriats hittar man ett stort nederlag för Socialdemokraterna.

De gick till val på att slopa Lagen om valfrihetssystem, LOV, som tillämpas inom hemtjänsten och för daglig verksamhet.

”Det är vad som varit tuffast för oss, det är inte den politik vi står för och där har vi misslyckats. Men vi har varit tydliga med att vi skulle respektera fullmäktiges beslut.”

Men på grund av det politiska läget efter valet 2014, där den rödgröna budgeten föll till förmån för en alliansbudget, så gick det motsatt väg.

LOV utökades, och två äldreboenden lades ut på entreprenad. I handlingsplanen från 2015 mellan Socialdemokraterna och Moderaterna befästes detta.

– Det är vad som varit tuffast för oss, det är inte den politik vi står för och där har vi misslyckats. Men vi har varit tydliga med att vi skulle respektera fullmäktiges beslut, säger Ulf Olsson.

Andra vallöften som inte infriats gäller bland annat utlovad frukost i grundskolan, avgiftsfri kulturskola och gratis entré till museerna.

Socialdemokraterna säger i sitt valmanifest att ingen ska behöva vara hemlös i Borås, och att inga barnfamiljer ska vräkas. Vid Socialstyrelsens senaste sammanställning var 35 personer akut hemlösa i Borås, och 19 barnfamiljer har vräkts mellan 2014-2017.

Olsson resonerar att partiet i sitt program visar vad man vill se för samhälle.

– Vi måste alltid ha kvar det målet. Jag hoppas att vi får frågan om fyra år och kan svara annorlunda. Det finns ett antal vallöften som är väldigt konkreta, och det finns ett antal andra som som inte är så enkla att nå. Men det är frågor vi aldrig får ge upp, säger Ulf Olsson.

Elin Naurin, Göteborgs universitet
Elin Naurin, Göteborgs universitetFoto: Fotograf Johan Wingborg
Annons

Elin Naurin, forskare och statsvetare vid Göteborgs universitet, säger att vallöften uppfylls i hög grad i Sverige, 75 till 90 procent av de löften som ges i valmanifesten uppfylls helt eller delvis.

””Väljare definierar begreppet vallöften på ett annat sätt än vad forskarna gör. Man hittar löften på andra ställen än i valmanifestet, man lyssnar på vad andra säger och har bredare förväntningar av vad ”de borde ha lovat”.””

Naurin har tittat på fem regeringar i Sverige från 1994 till 2010, och ser att en klar majoritet av vallöftena infriats, både med enpartiregeringar och koalitionsregeringar. Huruvida siffrorna ser likadana ut inom kommunpolitiken är inte belagt i forskningen, men den forskning som gjorts visar att det fungerar på liknande sätt.

Det finns en uppfattning om att politiker inte håller vad de lovar - hur hänger det ihop med era resultat?

– Väljare definierar begreppet vallöften på ett annat sätt än vad forskarna gör. Man hittar löften på andra ställen än i valmanifestet, man lyssnar på vad andra säger och har bredare förväntningar av vad ”de borde ha lovat”. När man bedömer partierna ser man också på sin egen situation - man ser om sina egna barn har det bra i skolan, medan forskningen tittar på löften och fattade beslut.

Hur har vallöftena förändrats över åren?

– Den tydligaste trenden är att det blir fler och fler löften. Mellan valen 1991 och 2014 kvadruplades antalet vallöften i de nationella valmanifesten. Både specifika och vaga löften ökar.

Då krävs det att man läser på.

– Ja, men det är ändå för fyra år man lämnar bort makten ifrån sig. Då hinner man lägga 15 minuter på att läsa de manifest man är hyggligt intresserad av.

Joel EngblomSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons