1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Holmgren vill fortsätta klimatkampen i Bryssel: ”Mer skarpt läge”

Att ta klivet från att vara fristående debattör till att företräda ett politiskt parti har sitt pris.
– Det har blivit ännu fler elaka påhopp, säger Pär Holmgren (MP).
Pär Holmgren kom inte till Borås elhandel för att tala politik, utan för att inviga stans första elbilspool. Enligt Borås elhandels vd Malin Flysjö finns det ingen politisk baktanke med hans närvaro. För fyra år sedan var Holmgren på samma plats för att inviga solceller.
Foto: Sanna Tedeborg

Han är meteorologen som för tio år sedan ändrade sin tillvaro radikalt. I stället för att bjuda på väderprognoser i SVT började han resa land och rike runt för att få fullt utlopp för det engagemang i klimatfrågan som redan fanns där.

Under torsdagen besökte Pär Holmgren, 54, Sjuhärad för att inviga Borås elhandels satsning på elbilspool. Och för att snacka politik med de relativt nyblivna partikamraterna i Miljöpartiet. Efter EU-valet om en månad hoppas partiets andranamn på valsedeln ta plats i parlamentet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Jag har tänkt länge att jag vill jobba internationellt och i slutändan är det bara EU som på riktigt kan diskutera med USA och Kina och det är ju de tre som avgör planetens framtid, säger Pär Holmgren.

Efter att ha fått frågan av Miljöpartiets valberedning om att kandidera, blev han medlem i partiet, satte sig in partiprogrammet på allvar och upptäckte att partiets formulerade åsikter överensstämde med hans egna ännu bättre än vad han hade hoppats på.

Pär Holmgren har än så länge inte hunnit besöka så många av MP:s partilokaler men konstaterade under torsdagen att den i Borås har ett bra läge.
Foto: Sanna Tedeborg

Samtidigt har steget till partipolitiken inte bara givit vänner. Sverigedemokrater, och vissa moderater och kristdemokrater är enligt Pär Holmgren de som tydligast går på tvärs mot hans linje – och intensiteten har tilltagit de senaste månaderna.

Varför har det blivit så polariserat i den här frågan?

– Det beror i grunden på att det har blivit mer och mer skarpt läge. Vi som har jobbat med klimatfrågan länge är tydligare. De som inte är beredda på den omställning som krävs kommer också att bli mer högljudda. Det hade inte behövt vara så om alla hade utgått från vad forskningen säger.

”Klimatet kan inte vänta”, lyder en slogan från Miljöpartiet – när är det för sent?

– Det är delvis redan för sent för delar av världen. Vi kan inte längre undvika att världshaven med mycket stor sannolikhet kommer att stiga med flera meter på några hundra års sikt. Det är därför vi måste göra så mycket som möjligt nu för att problemen inte ska bli ännu mer omfattande.

quote
Det är helt overkligt vad Greta har gjort på bara ett halvår.

Han säger att det är beklämmande med ”farbröder i min ålder och uppåt” som inte bryr sig med gläds över engagemanget från yngre generationer. Exempelvis från 16-åriga Greta Thunberg, vars familj han kände redan innan Greta blev jordens mest omtalade klimataktivist.

– Jag var på hennes skolstrejk redan andra dagen. Vi var kanske tre–fyra vuxna och fem–sex ungdomar. Första dagen satt hon helt ensam. Det som många fortfarande inte har förstått att det var hennes engagemang som har fått föräldrarna att förändras. Det var hennes tjat på Malena (Ernman, känd operasångerska) som gjorde att hon slutade flyga och i princip lade ner sin karriär. Det är helt overkligt vad Greta har gjort på bara ett halvår.