Annons

Experten svarar: 10 frågor om smittrisken i Borås

Om man bara har lite ont i halsen, ska man stanna hemma då? Och hur stor är egentligen smittorisken i Borås? Frågetecknen kring coronaviruset är många, smittskyddsläkare Peter Ulleryd hjälper oss att reda ut några av dem.
Borås • Publicerad 13 mars 2020
Peter Ulleryd.
Peter Ulleryd.Foto: Lars-Åke Green

Vilka symptom ska man vara uppmärksam på?

– Luftvägsinfektionssymptom. Det kan vara från nedre luftvägarna som hosta, feber och andningssvårigheter eller från övre luftvägarna som nästäppa, snuva och halsont.

Annons

Om jag bara har lite ont i halsen eller är lite snuvig, ska jag verkligen stanna hemma då?

– Var och en har en skyddsplikt och eget ansvar: man ska inte smitta andra. Man ska inte gå till arbete eller skola om man tror att man har en luftvägsinfektion. Sen får man faktiskt tänka själv hur man ska göra och använda sunt förnuft, det går inte att ställa upp fem kriterier eller så.

– Har man varit förkyld en längre tid är man sannolikt inte speciellt smittsamt. Det viktigaste är i början eller om man har kraftiga symptom med hosta, nysningar eller feber. Man ska inte söka sjukvården om man inte har ett absolut behov av vård. Är man tveksam och har de här symptomen ska man gå via 1177.

Är risken att smittas mindre eller större just i Borås och Sjuhärad, jämfört med exempelvis Göteborg?

– Det vet vi inte. Jag tror att man i hela Västra Götaland nu kan räkna med att det finns en viss risk för smitta i samhället. Om inte idag så åtminstone den allra närmaste tiden.

Här saknas innehåll

Folksamlingar över 500 personer stoppas. Men de ställen i Borås med mycket folk som fortfarande håller öppet — som nattklubbar, Knalleland, biografer, gym och badhus — borde man låta bli att gå dit?

– Jag ser i nuläget inte något egentligt hinder för det om man är frisk. Jag personligen struntar inte i det. Men man kanske ska vara lite försiktigare och hålla lite större distans till människor som man inte måste vara nära. Är man sjuk ska man inte träffa andra människor.

Hur ser den lokala smittorisken ut? Om jag känt mig frisk tidigare men var på bio i Borås för två dagar sedan och nu börjar känna mig lite snuvig, hur stor är risken att jag smittats av covid-19?

– Den finns men den är liten. Men det har ingen betydelse för du ska ändå hålla dig ifrån att smitta andra oavsett om du var på bio eller inte. Har du symptom ska du inte smitta andra, oavsett om det är influensa, förkylning eller andra luftvägsvirus som covid-19. 
 Råden kommer vara samma oavsett vilka luftvägsinfektion man har.

Här saknas innehåll

Hur ska jag tänka kring sociala kontakter generellt? Är det dumt att träffa folk?

Annons

– Det måste man själv bedöma. Är man sjuk ska man undvika kontakt med andra. Sen ska man vara speciellt noggrann om man är äldre. Jag tycker till exempel att man ska ha en lägre tröskel att träffas i grupp om man är 85 än om man är 20.

Spelar det någon roll om jag träffar andra människor ute eller inne?

– Risken för smitta är betydligt mindre utomhus. Men covid-19 är en droppsmitta så man räknar att två meters avstånd ska räcka för att inte bli smittad. Det är det vi känner till i nuläget.

Hur vet jag om jag är i en riskgrupp?

– Åldern är den viktigaste riskindikatorn. Sen som alltid vid luftvägsinfektioner, har man andra allvarliga sjukdomar som hjärt- eller lungsjukdom så råkar man ofta värre ut än om man inte har det.

– Åtgärderna nu i Sverige är ju att inte längre bromsa introduktionen av covid-19, utan att bromsa takten av spridningen. Och man har riktat in sig på att skydda dem som råkar värst ut i den här infektionen.

Här saknas innehåll

Kan jag leva på som vanligt om jag är symptomfri?

– Ja. Förutom att följa de rekommendationer som nationella myndigheter har gjort, som att inte arrangera möten med 500 personer eller fler. Och kanske ska man vara lite mer noggrann med hygienrutinerna.

Hur länge ska man stanna hemma efter att man blivit frisk/symptomfri?

– Det här diskuteras just nu, men generellt idag gäller det att man stannar hemma två dagar efter att man blivit symptomfri om man haft en rejäl infektion. Men detta diskuteras nu nationellt så det kan ändras.

Frida Dam BergstedtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons