1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stefan Eklund: En välkommen röst för medierna

Amanda Linds halva miljard hjälper även Borås Tidning.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) presenterade ytterligare åtgärder för mediebranschen. Ett välkommet beslut, tycker BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Ali Lorestani / TT

Häromveckan efterlyste jag politiker som stod upp för den fria journalistikens demokratiska värde. Jag undrade var de fanns.

Nu har kulturministern Amanda Lind (MP) givit svar på tal. Vid en presskonferens presenterade hon ett nytt stödpaket till de privata nyhetsmedier som har drabbats hårt av coronavirusets påverkan på den redan svajiga annonsaffären – en halv miljard ska fördelas i år på de allmänna nyhetsmedier som finns i Sverige.

Det är välkommet. Lika välkommen var hennes motivation för det extra stödet:

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

”Sverige har en mediemarknad som fungerar väl tack vare ett långsiktigt seriöst ägande från kommersiella aktörer. Det är avgörande för en levande mediemångfald att det finns privatägda medier vid sidan av public service.”

Kulturministern pekade vidare på detta som en förklaring till att Sverige alltid hamnar i toppen när demokratins styrka mäts internationellt utifrån olika parametrar. Hon sade:

”Det här är oerhört centralt att vi bevarar den här modellen som har byggt Sverige och Sveriges demokrati starkt och därför är det viktigt att de kommersiella medierna klarar sig igenom den här krisen.”

Denna insiktsfulla syn på den svenska mediemångfaldens värde är välkommen i en tid när inte bara corona hotar den fria journalistiken. Innan pandemin bröt ut (minns ni den tiden?) var det politiska hotet inte mindre farligt. Flera politiska partier uttalade till exempel ett bristande förtroende för public service på ett sätt som undergrävde all seriös journalistiks ställning.

Bakom den halva miljarden finns ett framgångsrikt lobbyarbete från den privata mediebranschens utgivarorganisation, TU. Representanter för Gota Media, den koncern som BT ingår i, har deltagit i det påverkansarbetet och förklarat den lokala journalistikens värde för den lokala demokratin (se bara på BT:s avslöjande av hur bisysslor har hanterats av Borås stad och effekterna av den granskningen). Argumentationen har uppenbarligen fungerat. Det visar Amanda Linds hyllningstal till de privata medierna och dess betydelse.

Hon pekade också på värdet av mediernas rapportering om corona och dess konsekvenser. Det är något vi har märkt även på BT. Vi har mött en stor uppskattning av vår omfångsrika och heltäckande corona-rapportering från våra läsare. Där har vi spelat en viktig roll.

Det är inte klarlagt hur den halva stödmiljarden ska fördelas, och därmed vet vi inte heller hur många miljoner som landar på Borås Tidning. Men det är ett välkommet stöd i en tid när annonstappet är märkbart och hotar kvaliteten på vår verksamhet. Borås Tidning har aldrig under sin snart 200-åriga historia fått ett regelrätt presstöd. Ett blygsamt distributionsstöd har funnits, men aldrig ett stöd som riktar sig direkt till att bevara vår journalistiska bredd och kvalitet.

Det har heller aldrig varit efterfrågat av BT. Att stå fri från statligt stöd är ett sätt att bevara integriteten. Men det är skäligt att ett undantag görs nu när pandemin urholkar vår verksamhet. När alla delar av samhället får stöd ska förstås inte medierna undantas. Vi behöver den hjälpen, som är tillfällig och bara gäller 2020, för att stå starka när väl pandemin är över.

Och när den tiden kommer, kan vi i de privata mediehusen inte förlita oss på staten för att överleva. Den halva miljarden hjälper i en tid av kris. Men de pengarna kommer inte att återkomma. Efter pandemin är det en fortsatt utveckling av vår journalistik som gäller, att vi upprätthåller vår ställning som en seriös och omistlig granskare av den offentliga makten. I den positionen finns vår framtid, inte i ett beroende av statligt stöd.