1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Alliansen har inte enats i regeringsfrågan

Moderatledaren Ulf Kristersson är beredd att bilda en regering utan alla Allianspartierna.
Han kan även tänka sig en regering med enbart Moderaterna.
STOCKHOLM 20181009Moderaternas partiledare Ulf Kristersson(M) håller pressträff efter sitt möte med riksdagens talman Andreas Norlén under tisdagen. Foto Anders Wiklund / TT kod 1004010040
Foto: Anders Wiklund/TT

På Facebook beskriver Kristersson sin nya plan för att kunna bli statsminister och bilda en borgerlig regering.

Förstahandsalternativet är att bilda en Alliansregering utan att stödja sig på samarbete med S. Centern och Liberalerna säger dock nej till att sitta i en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna. De har krävt blocköverskridande samarbete med S.

Därför öppnar Kristersson för ett andra alternativ.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Jag kallar förslaget för "3-2-1" Dvs regeringen består av enbart Moderaterna eller av Moderaterna plus de Allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen", skriver han på Facebook.

Kristerssons tanke är att denna regering med tre eller två Allianspartier eller enbart ett ska "agera precis som en fullskalig Alliansregering skulle ha gjort".

Moderatledaren understryker att det kommer att vara Alliansens reformagenda och ekonomiska politik som utgör basen för den nya regeringens politik.

"Varken SD eller V skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen", skriver Kristersson.

Enligt honom kommer de Allianspartier som står utanför hans regering i stället att bli "nära samarbetspartners, som dessutom ser till att regeringen agerar i hela Alliansens anda".

"Skulle vi inte klara det kan regeringen när som helst tvingas avgå", skriver Ulf Kristersson.

Han erbjuder också att Allianspartier som inte vill sätta sig i en regering nu ska få gå med senare om de ändrar sig. Kristersson föreslår att de ger regeringen ungefär ett år, innan samarbetet utvärderas och att man därefter prövar om man kan bredda regeringen.

Moderatledaren avslutar sitt Facebookinlägg med att han "naturligtvis inte" behöver svar från de andra partierna i dag. Enligt SVT Nyheter ska Alliansledarna träffas på nytt på måndag.

Kristersson träffar riksdagens talman på tisdag för att ge besked om hur han ser att en ny regering ska kunna bildas.

"I början av nästa vecka kommer jag att säga till talmannen Andreas Norlén att jag på något av dessa båda förslag är beredd att stå till förfogande som Sveriges nästa regering. Och ge honom min bedömning av om en sådan regering också skulle tolereras av riksdagen", skriver Kristersson.

För att Kristersson ska kunna bli statsminister får inte 175 eller fler riksdagsledamöter rösta nej till honom i statsministeromröstningen.

Eftersom S, V och MP sagt att de kommer att rösta nej, så krävs att SD och Centern lägger ned sina röster eller röstar ja.