1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vänstern tar paus i Bollebygdspolitiken

Vänsterpartiet i Bollebygd avslutar sin tekniska samverkan med Socialdemokraterna och Miljöpartiet från och med nu.
Tomas Ridell.
Foto: Anne Engström

När oppositionens poster (vice ordförande och ledamöter) i kommunstyrelsen och nämnderna skulle tillsättas efter valet placerades Socialdemokrater på alla ordinarie platser och två ersättarplatser fanns att fördela mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vänsterpartiet valde då att lämna båda ersättarplatserna till MP och enbart sitta i kommunfullmäktige.

– Vi bestämde i partiet att när vi inte fick några ordinarie platser som vi hade velat ha så var det lika bra att inte delta alls. Som ersättare måste du vara lika påläst som de ordinarie ledamöterna, men har inte samma inflytande, säger Tomas Ridell (V).

Valresultatet var ett bakslag för S, V och MP.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Genom vårt beslut så kan vi hålla oss informerade om händelser och beslut genom kommunfullmäktige, men vi behöver inte utföra samma mängd arbete och gå på lika många möten.

Vänsterpartiet i Bollebygd har haft svårt att rekrytera personer som vill arbeta politiskt och i praktiken har det varit Tomas och Barbro Ridell som har turats om att ta hand om posterna.

Tomas Ridell säger att partiet har växt efter valet och det finns personer som är intresserade av att arbeta politiskt på sikt, men det blir först efter nästa val. Nu ska partiet lägga energin på att bygga upp sin organisation inför nästa mandatperiod och locka nya medlemmar.

– Vi kommer självklart att träffa S och MP även i fortsättningen, men inte ha ett formellt samarbete den här mandatperioden, säger Tomas Ridell.

– Vi har en fortsatt dialog och Tomas är självklart välkommen till våra möten när han vill, säger Lars-Erik Olsson (S).

– Vi räknar med Vänsterpartiets stöd i arbetet i kommunfullmäktige, säger Ulf Rapp (S).

De tre partierna har lagt en gemensam alternativ budget inför kommunstyrelsens nästa möte, så att samarbetet inte har upphört helt visar de i handling.