Ida Ekstedt skrev fantasybok i fjärde klass

När Ida Ekstedt gick i fjärde klass skrev hon en fantasybok i riddarmiljö. Nu är boken utgiven och i fredags hade hennes klass 5 A på Bollebygdsskolan releaseparty.
Klass 5 A, med läraren Linda Wennersten Sporre längst bak och Ida Ekstedt i mitten med böckerna, känner stolthet över att få fira klasskamratens författardebut.
Foto: Anne Engström

Boken heter ”Neas stora äventyr - en riddarsaga”. Upprinnelsen till att Ida Ekstedt skrev boken var en uppgift som klassläraren Linda Wennersten Sporre gav till klassen att skriva en saga om medeltiden. För Idas del blev det en hel bok på 63 sidor.

– Jag visste redan ganska mycket om riddare så jag behövde inte ta reda på så mycket för att kunna skriva boken, säger Ida Ekstedt.

Hon berättar att boken handlar om en tjej vars dröm är att få bli riddare med eftersom hon inte är en kille får hon inte bli riddare. Då klär hon ut sig till kille och lyckas bli antagen. Hon är med i en strid, men det går bra och hon blir inte avslöjad.

Ida Ekstedt har skrivit boken delvis hemma och delvis på skolan.

– Ida är en god förhandlare och jag är inte svår att övertala om man har bra argument, så några gånger har hon fått byta ut en annan skoluppgift mot att sitta och skriva, säger Linda Wennersten Sporre, som har varit klassens lärare sedan trean.

Eleverna i klass 5 A är stolta över att ha en författare i klassen och en av eleverna som är med i skolbibliotekarie Olle Örngårds läscirklar där man ska föreslå böcker till skolans eget Nobelpris föreslår att Idas bok ska nomineras vid sidan av alla de stora kända författarna.

– Jag har jobbat på Bollebygdsskolan sedan 2001, säger Olle Örngård. Det finns tillfällen som är extra roliga och det här är ett sådant.

Tidigare har skolan gett ut en bok med samlade noveller av flera elever, men aldrig en hel bok som skrivits av en elev. Att det är en riktig bok poängteras av Olle Örngård.

– Den har ett ISBN-nummer och jag ska skicka ett pliktexemplar till Kungliga biblioteket, säger han. Då kommer den att bevaras. Tänk när Idas barnbarn en gång kan hitta hennes bok.

Olle Örngård säger att Ida Ekstedts läsande började med något som en del säger inte är så bra som riktiga böcker, nämligen mängder av Kalle Ankapocket.

– Ida älskade att läsa dem och det gynnade läslusten och gav henne ett stort ordförråd. Förlängningen av att läsa mycket är skrivandet – att man vågar uttrycka sig i skrift.

Ida Ekstedt har fått sin glassportion och klasskamraterna blir serverade. Bokutgivningen är värd att fira.
Foto: Anne Engström

I fredags fick klassen äntligen se den färdiga boken, som nu kommer att finnas till försäljning i skolbiblioteket och troligen även på kommunbiblioteket. Boken har tryckts i 45 exemplar så det gäller att hålla sig framme om man ska få tag på ett exemplar.

En sådan händelse är förstås värd att fira så vid fredagens releaseparty bjöds hela klassen på glass. Det är inte varje dag en av skolans elever debuterar som författare.

Läs mer

Bollebygd

Bollebygds kommun säljer Solviken

Bollebygds kommun planerar att sälja lägergården Solviken i Töllsjö. Kommunen hittar ingen kommunal användning för byggnaderna och planen är att försäljningen ska ske någon gång i år.

Bollebygd

Revisorer vill ha ordning på byggprocessen i Bollebygd

Bollebygds kommun saknar riktlinjer för vem som gör vad i exploateringsverksamheten och mycket står stilla i avvaktan på en ny översiktsplan. Det är några punkter som kommunens revisorer har kommit fram till i sin granskning.

Bollebygd

Bollebo höjer hyrorna – men ville höja mer

Den kommunala stiftelsen Bollebygds hyresbostäder (Bollebo) höjer hyrorna med 2,45 procent i genomsnitt. Bollebo ville höja mer för att klara dyrare vatten, avlopp och avfall.

Bollebygd

LISTAN: Sjuhäradskommunen en av Sveriges tryggaste

Topp tio av Sveriges 290 kommuner.

Bollebygd

Bollebygd vill utveckla näringslivet

Bollebygds kommun ska satsa på näringslivet, är innebörden i den näringslivsstrategi som antogs på senaste kommunfullmäktige. Arbetet kommer troligen att ske i samarbete med Företagarna som är på väg att återupplivas som lokal organisation.

Bollebygd

Stram budget i utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden i Bollebygds kommun har tilldelats en budgetram på 272 miljoner kronor. Det kräver återhållsamhet på alla fronter. Den enda punkt där inte nämnden är enig är behovet av pedagogisk barnomsorg på kvällar, nätter och helger.