Gå kurs i att använda mobiltelefonen

Moderna mobiltelefoner innehåller många funktioner, men man måste kunna använda dem också. Nu ger Vuxenskolan i Bollebygd en kurs där man får lära sig det viktigaste för att använda telefonen i sin vardag.
Att inte kunna swisha blir snart ett problem.
Foto: /TT

Kursen, som inte kräver några förkunskaper, leds av Lena Maijanen som pedagogiskt går igenom alla användbara funktioner från grunden. Den börjar på onsdag den 10 april och pågår fyra onsdagar.

Varför ordnar Vuxenskolan en kurs i hur man använder sin mobiltelefon?

– Kursen är främst riktad till äldre, men alla som vill kan gå den, säger Lilie Drugge, administratör på Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har fått frågan några gånger, då många har en telefon men kanske bara kan ringa med den. Det är ett bra verktyg i vardagen. Allt fler myndigheter kräver eller förväntar sig att du anmäler själv via nån webbsida, till exempel bankärenden, deklaration och så vidare eller betalar med bankid.

Har ni märkt att det finns ett stort behov?

– Ja, till exempel har många butiker blivit kontantfria och man möts av ”Men du kan ju swisha” och står där och tänker ”Hur swishar man då?” Det kommer bli ett handikapp till slut att inte kunna använda de digitala tjänsterna.

Vad får man lära sig på kursen?

– Kursen är tänkt som en "från början"-kurs. och börjar med hur du startar din telefon. Kursledaren Lena Maijanen är grym och har tagit fram kursmaterial och instruktioner för i princip alla olika modeller av smarttelefoner som finns. Vi behöver bara veta i förväg vilken modell deltagaren har så hon kan förbereda. Hon anpassar kursen efter deltagarna och alla kommer få den tid de behöver. Man ska lämna kursen och vara säker på sin telefon och hur den funkar. Och även säkerhetstänk, är man osäker på tekniken är man också enkel att lura. Det finns ligor som riktar sig speciellt mot den här målgruppen, väldigt obehagligt. Men med rätt kunskap är det ingen fara. Dessutom bjuder vi på fika.

Läs mer

Borås

JUST NU: Temperaturen sjunker – risk för halka i Borås

Våta vägbanor kan frysa lokalt i Sjuhärad.

Borås

JUST NU: Kvinna misshandlad i centrala Borås

Misstänkt man greps.

Sport

Slogs om pallplatser på upploppet: ”Hårdkörning sista milen”

Nytt succélopp av Marcus Johansson – blev sexa

Bollebygd

Sjuhärad: Skadegörelse – 30 meter staket förstört

Fredag kväll eller natten mot lördag drabbades Hembygdsgården i Bollebygd av skadegörelse.

Nyheter

Spanien: Populära turistorterna stoppar happy hour – all inclusive påverkas

Överträdelser kan leda till böter på en halv miljon kronor.

Missa inte

Landsbygden lever – mindre skolor i Borås växer: ”Goda förutsättningar”

TV-klipp i artikeln – elever berättar: ”Man får hjälp snabbare”