Först i Norden med 3d-printade smycken

Från Hultafors till Stockholm och 3d-printade smycken i ädelmetaller. Här är berättelsen om hur den banbrytande tekniken kom till den svenska smyckesbranschen.
Benjamin Waye och Nick Nicksan startade företaget Ve and vile för ett år sedan och var först i Norden med att 3d-printa smycken i ädelmetaller.
Foto: Foto: privat

Det började med att före detta Hultaforsbon Benjamin Waye ville starta ett bolag med sin kamrat Nick Nicksan från ekonomistudierna vid Uppsala universitet. De ville göra något nytt, hitta en lösning på något befintligt problem.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för utveckling och ville komma in i en bransch där det inte är så vanligt med programmerings- och utvecklingskompetens, säger Benjamin Waye.

När Nick skulle göra en unik ring till sin pappa, med ett särskilt persiskt lejon på, gick han gick till en rad olika smeder. Han blev missnöjd med att inte få reda på varken det slutgiltiga resultatet eller priset.

– Vi tänkte att det inte borde vara så svårt att göra skräddarsydda smycken och så släpptes den första 3d-skrivaren med guld, silver och platina passande förra året, säger Benjamin Waye som flyttade från Hultafors till Stockholm för några år sedan och satsade till slut helhjärtat på smyckesföretaget Ve and vile.

Kunder kan specialdesigna unika smycken och få en prototyp i plast för att få se slutresultatet innan det färdiga produkten 3d-printas i guld, silver eller platina.
Foto: Foto: privat

Företaget blev det första i Norden med att 3d-printa smycken i ädelmetaller. Allt från ringar och halsband till klockor och pennor. De började samarbeta med olika smyckesdesigners och i maj firade företaget sin ettårsdag.

Kunder har möjlighet att specialbeställa egendesignade unika smycken. Det som är en stor fördel med 3d-printern, enligt Benjamin, är att man kan få hem en exakt prototyp i plast innan den slutgiltiga produkten tillverkas.

– En av de första vi gjorde var till en pappa som gjorde en modell av sin sons lilla fot. Det blev ett halsbandshänge i silver som han gav till sin fru på deras årsdag.

Benjamin förklarar att han haft ett intresse för stenar och metaller sedan barnsben då han samlade på mynt. Att nu få vara med i en tid där man kan erbjuda odlade diamanter i labb tycker han är förundransvärt.

Man kan välja labbodlade diamanter till sina 3d-printade smycken som växer fram ur små diamantkorn i en högtrycksugn. De är en tredjedel billigare och befriade från den problematiska diamanthandeln från gruvorna.
Foto: Foto: privat

– I stället för den problematiska diamanthandeln från gruvorna är det skönt att kunna erbjuda ett alternativ. De labbodlade diamanterna är 30 procent billigare men också mer etiska, säger Benjamin Waye.

Han förklarar att labbvuxna diamanter växer fram ur små diamantkorn i en typ av högtrycksugn och det tar cirka 4-12 veckor att få fram färdiga stenar beroende på storleken.

– Man kan äntligen köpa den där stora stenen man alltid drömt om, men som varit orimligt dyr.

Till en början hyr företaget in sig på en 3d-skrivare, som kan innehålla tre kilo guld. Det krävs en särskild lokal och personal kring en sådan maskin, men i framtiden har Benjamin och Nick planer på att skaffa en egen.

– Nu när produktionerna flyttar mer och mer utomlands vore det en dröm att få den här sortens automatiserade produktion i Sverige. En 3d-skrivarpark i Sverige skulle bli nästa industriella revolution.

Fakta:

Benjamin Waye

Ålder: 29 år
Bor: I Stockholm, från Hultafors
Gör: Medgrundare av Ve and vile som tillverkar 3d-printade smycken i ädelmetall.
Intressen: Hänga i skärgården, gå i skogen, jaga, spela tennis och simma.

Läs mer

Herrljunga

Väpnat rån mot Ica-butik – bröt sig in via bakdörr

”Självklart är personalen skärrade”, säger butiksägaren till BT.

Borås

Verksamheter för utsatta föreslås läggas ned – men politikerna säger nej

Ansvariga politiker kommer att avslå förslaget: ”Kan inte spara på de mest utsatta vi har”

Mark

Mark står fast vid beslut trots blöjdebatten – inga gratisblöjor på förskolorna

Kommunjuristen: ”Det är prioriteringar kring vems ansvar det är.”

Borås

Dansar i glädje och kamp – palestinsk förening tränar inför uppvisning

"Nu är vi 80 medlemmar, men siktar på att växa.”

Kind

Brand i anrikt trähus – stora skador på byggnaden: ”Rejält bränt innanför skalet”

Ett hus på marknadsplatsen i Gölingstorp har tagit stor skada efter en svår brand som misstänks ha börjat i en bastu. Räddningstjänsten kommer vara på plats fram till midnatt under fredagen.

Sport

Medaljregn över IK Ymer boxning

Klubben vann fem medaljer i helgens diplom SM