1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De fick nyfikenheten stillad på brandstationen

Vad gör brandmän på jobbet? Häromdagen fick deltagarna i daglig verksamhet i Bollebygd chansen att få svar på sina frågor vid ett studiebesök på brandstationen i Töllsjö.
Kristoffer Wahlberg och Jan Henriksson har intagit framsätena i brandbilen.
Foto: Anne Engström

Brandstationens chef Jan Henriksson arbetar till vardags på daglig verksamhet, så det var naturligt att han och den övriga personalen skulle ta med sig deltagarna för att visa var Janne jobbar när han rycker ut.

Töllsjö brandvärn är en deltidskår, så det var inte många brandmän på plats, men brandmännen Håkan Olsson och Daniel Johnsson ställde upp som värdar tillsammans med Jan Henriksson.

Först fick besökarna fika med kaffe, saft och en söt hembakad kaka och sedan fick de testa att sitta i brandbilen, spruta vatten med brandsprutan, prova uniformer och hjälmar, göra hjärt- och lungräddning (HLR) på träningsdockan med mera.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Daniel Johnsson övervakar när Isabella Frödeberg gör HLR på dockan med bara en hand, efter att ha brutit en arm i en ridolycka.
Foto: Anne Engström

Under fikastunden svarade de tre brandmännen på frågor. Bland annat tilldrog sig en whiteboardtavla med initialer och siffror intresse.

– Det är alla timmar vi jobbade med skogsbranden vid Råssa i påskas, säger Jan Henriksson. Daniel och Håkan jobbade flest timmar och det blev 50 timmar vardera för dem.

Var det mycket att göra då?

– Ja, vi var där och släckte och fick åka hem, men sedan började det brinna igen och vi fick åka tillbaka, säger Håkan Olsson.

Isabella Frödeberg, som är från Töllsjö, hade en del frågor om saker som hänt i Töllsjö.

– Får ni ofta åka på olyckor på motorvägen? frågade Stephanie Laursen.

– Nej, inte så ofta eftersom brandstationen i Bollebygd ligger närmare. Men vi åker på olyckor på länsväg 180 som går förbi Töllsjö.

Kristoffer Wahlberg testar vattensprutan.
Foto: Anne Engström

Mona-Lis Gustavsson var snabb att testa brandmanshjälmar, medan Martin Nolin var mer intresserad av att provsitta förarsätet i brandbilen. Även Kristoffer Wahlberg ville provsitta brandbilen, lastbilsintresserad som han är, efter att först ha provat vattensprutan.

Flera testade HLR och Isabella Frödeberg imponerade genom att göra kompressionerna med en arm eftersom hon har brutit ena armbågen i en ridolycka. Hon funderar på om brandman kan vara ett framtida yrke, men prinsessa är inte heller så dumt.

Isabella Frödeberg provar brandmansuniformen och funderar över sitt yrkesval.
Foto: Anne Engström
Mona-Lis Gustavsson och Stephanie Laursen provsitter brandbilen i Töllsjö.
Foto: Anne Engström
Martin Nolin provsitter brandbilen.
Foto: Anne Engström