1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Alla får plats i Bollebygds nya ledning

Alla partier är representerade bland majoritetens kandidater till ordförandeposter, poster i kommunstyrelsen och nämnder. Michael Plogell (FR) föreslås som ny ordförande i kommunstyrelsen.
Sandra Eliasson (C), Sverre Fredriksson (M), Michael Plogell (FR) och Patrik Karlsson (KD).
Foto: Anne Engström

Folkets Röst (fem mandat) och Moderaterna (fem mandat) är störst i den nya koalitionen, där även Centerpartiet (tre mandat), Kristdemokraterna (två mandat) och Liberalerna (ett mandat) ingår. Men de två stora partierna har inte lagt beslag på alla poster, utan man har plockat in personer från de andra tre partierna.

– Vi har försökt göra om demokratin lite, säger Michael Plogell. Vi vill inte gå strikt på partiernas storlek. Även exempelvis Liberalerna som bara har ett mandat får insyn överallt.

Som kommunstyrelsens ordförande föreslås Michael Plogell (FR) och som andre vice ordförande Sverre Fredriksson (M). Som ledamöter föreslås Yvonne Andrén (C), Rune Kennborn (KD) och Hannu Sutinen (L).

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sandra Eliasson (C) föreslås som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

När det gäller bildnings- och omsorgsnämnden vill de fem partierna att den ska delas i en bildningsnämnd och en omsorgsnämnd och då kommer man att behöva två ordförande. Nu på torsdag föreslås Patrik Karlsson (KD) väljas som ordförande i bildnings- och omsorgsnämnden och när nämnden delats i mars är tanken att Patrik Karlsson sitter kvar som ordförande i omsorgsnämnden, medan Ingridh Anderén (M) tar hand om bildningsnämnden.

Övriga ledamöter presenteras vid fullmäktiges möte på torsdag.

– Vi har sett till att alla partier i majoriteten får inflytande, säger Michael Plogell. Det viktiga är att få rätt person på rätt plats. VI har tittat på lämplighet i form av vilja, förmåga och möjlighet att göra ett bra jobb som individ snarare än att gå efter partifärg.

FR deklarerar att man har strävat efter att inte bara få med alla på tåget, utan alla ska åka första klass. Målet är att alla ges möjlighet att ta ansvar.

Sandra Eliasson har suttit som ledamot i samhällsbyggnadsnämnden i fyra år och arbetar med samhällsbyggnadsfrågor. Hon ser fram emot att ta steget upp till ordförandeposten.

– Alliansen ville gärna ha ett kvinnligt ledarskap på den posten och jag hade sagt att jag står till förfogande, säger hon. Det blir en ny utmaning som jag ser fram emot. Jag kommer att fokusera mycket på översiktsplanen som jag inte tycker har fått tillräcklig prioritet de senaste åren och förstås på att få fram skolor och förskolor för att möta behoven.

Patrik Karlsson säger att han är medveten om att det blir en stor utmaning att leda bildnings- och omsorgsnämnden.

– Den största utmaningen blir ekonomin och att få utrymme att prioritera välfärden. Men det är ett lagarbete. Ingen av oss ska göra det här ensam, säger Patrik Karlsson.