Biski ger tillgänglighet i skidbacken

När Mathias Carlzon fick en funktionshindrad son började han fundera över hur hans stora intresse skidåkning kan göra tillgängligt för alla. Nu försöker han få finansiering för att introducera biski i skidbackarna i Bollebygd och Ulricehamn.
Mathias Carlzon visar upp en lånad biski på torget i Bollebygd tillsammans med döttrarna som provsitter den.
Foto: Privat

Fram till 2015, då hans son Hampus föddes hade Mathias Carlzon inte funderat så mycket på tillgängligheten utan tänkte som de flesta att skidåkning fungerar så att alla kan vara med. Men alla kan inte vara med.

Mathias Carlzon började titta på vilka möjligheter som fanns och hittade hjälpmedlen sitski och biski (se förklaring i faktaruta). Själv fick han tag i en begagnad sitski för barn, som var i väldigt dåligt skick, men som han med hjälp av vänner lyckades renovera så att Hampus kan hänga med i backen. Han lyckades även själv gå en utbildning i Vetlanda. Mathias Carlzon har även haft med den till Bollekollen och låtit barn testa den.

En sitski har sina begränsningar, så Mathias Carlzon drömmer om en biski. Men de är dyra – en biski kostar mellan 50 000 och 60 000 kronor i inköp.

Häromveckan visade han upp en biski som han hade lånat från Göteborgs parasportförbund på julmarknaden i Bollebygd och intresset var stort.

– Jag hoppas få tag på någon som skulle kunna tänka sig att donera pengar till inköp av en biski, säger han. Kanske någon engagerad lokal företagare kan bidra med sponsring. Jag skulle vilja sätta Bollebygd på kartan när det gäller tillgänglighet och det vore roligt om något lokalt företag ville bidra.

Om han kan köpa in en biski är nästa steg att se till att fler än han själv utbildas i att köra den, gärna någon i gruppen som driver Bollekollen. Tanken är att ordna en prova på-dag i Bollekollen så att man ser hur många som är intresserade av att använda den och av att utbilda sig till instruktörer. Det skulle kunna finnas möjlighet att söka pengar ur Allmänna Arvsfonden eller liknande för att anpassa backen om han bara hittar någon som kan finansiera inköpet.

Mathias Carlzon visar upp en biski på torget i Bollebygd i förhoppningen att hitta en sponsor som hjälper till med inköpet.
Foto: Privat

Efter att han hade demonstrerat biski på torget i Bollebygd skrev han i några funktionshindergrupper på nätet och det ledde till att han fick en förfrågan om att köra biski i skidbacken i Ulricehamn. Även Skövde kommun har frågat om han kan komma. Han har även möten bokade med gänget som driver Bollekollen.

– Men det hade förstås varit extra kul att få igång det i Bollebygd där jag bor. Bollebygd ligger centralt i förhållande till många orter i Västsverige och har nära till skidbacken i Ulricehamn så det vore roligt om Bollebygd kunde bli ett centrum för funktionell skidåkning med biski.

Läs mer

Debatt och dialog

Debatt: Dra in gratis busskort i Borås

Gymnasieskolorna i Borås ska spara miljoner. Samtidigt får alla elever gratis busskort, oavsett hur nära skolan de bor. Det är inte rimligt.

Kultur

Patrick Modiano – inte så smal som man tror

Den franske nobelpristagaren Patrick Modianos djupt personliga tilltal till sina läsare och hans lätt distingerade stil skulle kunna göra honom till en smal författare som bara läses av en liten, exklusiv skara.

Ledarkrönika

Hermansson: Historietrollen kan flyga och fara

”Blott Barbariet var en gång fosterländskt”, sa Esaias Tegnér på sin tid. I dag kan vi konstatera att barbarerna återfinns bland de ”Svärjevänner” som inte kan sin historia.

Missa inte

TV: Vägen som skapar fotbollsilska – BT teståkte: ”Förstör bilen”

✓ Kryssman: ”Jag förstår inte” ✓ Borås stad: ”Går inte ha det så här”

Insändare

Insändare: Se mobbning för vad det är – ett lagbrott

Så länge vi kallar övergreppen i skolan för mobbning kommer vuxenvärlden inte att ta dessa på tillräckligt stort allvar, skriver Erik Rezazadeh.

Ulricehamn

Flera stölder i Ulricehamn – polisen varnar

De senaste dagarna har det skett ovanligt många stölder i Ulricehamn och polisen uppmanar allmänheten att hålla uppsikt över sina ägodelar.