Annons

Iran fängslar två för spionage

Iran • Publicerad 27 augusti 2019
Amnesty lämnar namnunderskrifter till Irans ambassad i Stockholm för att kräva frisläppandet av den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Arkivbild från 2018.
Amnesty lämnar namnunderskrifter till Irans ambassad i Stockholm för att kräva frisläppandet av den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Arkivbild från 2018.Foto: Claudio Bresciani/TT

Två personer, däribland en kvinna med både iranskt och brittiskt medborgarskap, har dömts till fängelse för spionage i Iran.

De båda döms till tio års fängelse för att ha spionerat för Israels räkning, rapporterar statlig iransk tv. Enligt en talesperson för landets rättsväsende har de dömda delgett information till Israels underrättelsetjänst Mossad. Kvinnan döms även till två års fängelse för att ha "förvärvat obefogad rikedom".

Annons

Iran fängslar regelbundet påstådda spioner. Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali, med både svenskt och iranskt medborgarskap, sitter sedan 2016 fängslad i Iran anklagad för spioneri för Israels räkning och samröre med Mossad.

I juli rapporterade iranska medier att 17 personer gripits anklagade för att spionera för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Några av dem ska ha dömts till döden.

Iran erkänner dessutom inte dubbla medborgarskap, och anklagelser om spionage har under årens lopp drabbat ett flertal iranier med dubbelt medborgarskap.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons